Oorzaak en gevolg 2

Als je de geschiedenis door middel van oorzaken en de gevolgen wil bestuderen dan moet je ergens beginnen. En als je weinig kennis hebt over het onderwerp dan moet je die kennis ergens vandaan halen. Natuurlijk kun je een en ander vinden op het internet. Maar dat is waarschijnlijk niet voldoende om over de oorzaken en de gevolgen van de geschiedenis te filosoferen. Dat is wat ik voor mijzelf een beetje hoopt te doen. Nadenken over dat wat men meent te weten van de geschiedenis, om daar uiteindelijk zelf mijn voordeel mee te doen. Daarom heb ik een dik boek aangeschaft. Met de titel:

'Wereldgeschiedenis' 

Van de prehistorie tot de renaissance.

J.M. Roberts

ISBN 90 5897 5897365 4 nur 680

Uit de inleiding van dit boek blijkt dat er vaak geen overeenstemming is over dat wat historici aan ons zouden moeten doorgeven over de wereldgeschiedenis. Iedereen maakt zijn eigen keuze. 

Ik begrijp dat wel: stel je voor dat ik schrijf over de aanval op de Twin Towers

En elders in de wereld bijvoorbeeld in Mashhad en ook in Lao Cai schrijft een willekeurig iemand op dezelfde tijd over ditzelfde onderwerp. Dan krijg je waarschijnlijk drie verschillende versies van de zelfde gebeurtenis van uit verschillende invalshoeken en ook met verschillende conclusies. Zo zal het dus ook zijn met historici. 

In het boek van J.M. Roberts is gekozen voor de beschrijving van gebeurtenissen, veranderingen, feiten en omstandigheden die voor het overgrote deel van de mensheid erg belangrijk zijn geweest. Daarbij is vooral veel aandacht besteed aan grote beschavingen. Maar er zijn ook historici die tegenwoordig zich toeleggen op de geschiedenis van de gewone man dus de onbekende bewoners van deze wereld, zeg maar de ambachtslieden en boerenbevolking. Andere willen juist de positie van de vrouw in de geschiedenis en haar invloed benadrukken. Wat mij betreft zijn beide belangrijk, maar ik weet niet of het mij lukt om over deze onderwerpen veel informatie boven water te halen. De schrijver van mijn bron heeft een optimistische kijk op de mensheid. Hij schrijft over het als maar toegenomen vermogen van de mensheid om de natuur te beheersen en hij ziet dat als iets positiefs. Misschien ziet hij dat zo omdat de eerste editie van zijn boek is uitgegeven in 1976. Tegenwoordig zijn er veel mensen die vinden dat het helemaal niet goed is dat wij als mensen de natuur zijn gaan beheersen om dat zij bang zijn dat door menselijke bemoeienis de natuur zo langzamerhand het loodje legt.  

Het gaat in de geschiedenis ook over de godsdienst die een belangrijke invloed had op het denken en handelen van de meeste mensen. Zij hadden er kennelijk behoefte aan om antwoorden te vinden op belangrijke levensvragen. Als het daar over gaat dan zijn wij het best geholpen als God of de goden zelf het antwoord geven. Je kunt je afvragen in hoeverre dat in de geschiedenis ook echt is gebeurd. Laat ik deze pagina afsluiten met een Bijbeltekst uit Genesis om dat het over het beging gaat van onze geschiedenis, zo als ik dat ook bij de vorige pagina, heb gedaan.    

Genesis 1:2 HSV.

De aarde nu was woest en leeg, en duisternis lag over de watervloed; en de Geest van God zweefde boven het water.

 

Mijn bron:

'Wereldgeschiedenis' Van de prehistorie tot de renaissance. J.M. Roberts

ISBN 90 5897 5897365 4  Nur 680