kerkgeschiedenis 3 &

Ekklesia

Ekklesia

Kerkgeschiedenis 3

Ekklesia. 

Wij kennen allemaal het woord 'kerk'. Dit woord 'kerk,' wordt gebruikt in de plaats van het oorspronkelijke word 'ekklesia'. Ekklesia komen wij ook tegen in het nieuwe testament van de Bijbel. Meestal wordt in onze Bijbelvertalingen gesproken van 'gemeente'. De gemeente van Christus is in gewoon Nederlands ook de kerk van Christus. 

Jezus heeft het over ekklesia:

(Mattheüs 16:18) En Ik zeg u ook dat u Petrus bent, en op deze petra zal Ik Mijn gemeente bouwen, en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen.

(Mattheüs 18:17) Als hij niet naar hen luistert, zeg het dan tegen de gemeente. En als hij ook niet naar de gemeente luistert, laat hij dan voor u als de heiden en de tollenaar zijn.

In de oorspronkelijke Griekse betekenis van ekklesia werd dit woord niet perse gebruik voor een godsdienstige organisatie. De letterlijke betekenis zou je ook kunnen gebruiken voor een groep mensen die bij elkaar geroepen zijn. Dus een bij elkaar geroepen groep. Bijvoorbeeld een volksvergadering. In sommige Christelijke gemeenschappen spreekt men liever over de samenkomst. Dat is ook een goede vertaling van ekklesia.

Apostelen

In de brieven van de apostelen en het boek handelingen wordt in de oorspronkelijke weergave in de Griekse taal, regelmatig gebruik gemaakt van het woord 'ekklesia'. In de vroege kerk was men er van overtuigt dat al die gelovigen bij elkaar geroepen waren om samen in de voetsporen van Jezus te treden. zo kreeg ekklesia een bijzondere betekenis voor de gelovigen als een naam voor hun internationale geloofsbeweging. In een oude geloofsbelijdenis uit het jaar 381 na chr. gaat het over de 'ene heilige, katholieke en apostolische kerk. Het eerste wat ons daar bij opvalt is dat er gesproken is van de ene kerk. Daar bij is gedacht aan de bedoelde eenheid zoals die in de Bijbel is aangeduid. Daar in is te lezen dat de hele gemeenschap van de ware gelovige wordt omschreven als één lichaam: 

De eerste brief van Paulus aan de Korintiërs 12:12-27 NBG51

Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, één lichaam vormen, zo ook Christus; want door één Geest zijn wij allen tot één lichaam gedoopt, hetzij Joden, hetzij Grieken, hetzij slaven, hetzij vrijen, en allen zijn wij met één Geest gedrenkt. Want het lichaam bestaat toch ook niet uit één lid, maar uit vele leden. Indien de voet zeggen zou: omdat ik niet de hand ben, behoor ik niet tot het lichaam, behoort hij daarom niet tot het lichaam? En indien het oor zeggen zou: omdat ik niet het oog ben, behoor ik niet tot het lichaam, behoort het daarom niet tot het lichaam? Als het lichaam geheel en al oog was, waar bleef het gehoor? Als het geheel en al gehoor was, waar bleef de reuk? Nu heeft God echter de leden, elk in het bijzonder, hun plaats in het lichaam aangewezen, zoals Hij heeft gewild. Indien zij alle één lid vormden, waar bleef het lichaam? Maar nu zijn er wel vele leden, doch slechts één lichaam. En het oog kan niet zeggen tot de hand: ik heb u niet nodig, of ook het hoofd tot de voeten: ik heb u niet nodig. Ja, veeleer zijn die leden van het lichaam, welke het zwakst schijnen, noodzakelijk, en juist die delen van het lichaam, welke wij minder in ere houden, bekleden wij meer eervol, en onze minder edele leden worden met groter eer behandeld, doch onze edele leden hebben dat niet nodig. God heeft evenwel het lichaam zó samengesteld, dat Hij meer eer gaf aan hetgeen misdeeld was, opdat er geen verdeeldheid in het lichaam zou zijn, maar de leden gelijkelijk voor elkander zouden zorgen. Als één lid lijdt, lijden alle leden mede, als één lid eer ontvangt, delen alle leden in de vreugde. Gij nu zijt het lichaam van Christus en ieder voor zijn deel leden. 

Nog even terug naar die belijdenis uit 381 na Chr.  Na ongeveer 300jaar heeft die kerk dan al een hele ontwikkeling door gemaakt. Over de betekenis van het woord 'kerk', is ook wel iets te zeggen. Dit woord komt van het woord “kuriake” en betekent: wat van de Heere is. Denk maar aan het woord “Kurios”, wat Heere betekent. Het wil uitdrukken dat de kerk geen zaak van mensen is maar dat zij het eigendom van de Heere Christus is.   

Mijn bronnen zijn: 

De geschiedenis der kerk door Dr. Otto j. de Jong

ISBN 90266 0617 6

 https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/13346/het-woord-kerk-/ 

 

1 +F1+X1