Kerkgeschiedenis 2 &

 

In eerste instantie werd het evangelie van Jezus Christus alleen door Joden aan Joden verkondigt.

Wat er aan vooraf ging

Het was de tijd van de Romeinse overheersing. Menig theoloog gaat er van uit dat de overheersing van de Romeinen over een grootdeel van de toenmalige beschaafde wereld een positieve invloed heeft gehad op de verspreiding van het evangelie. Want er waren allerlei voorzieningen getroffen om de hoofdstad van dit gigantische rijk te verbinden met andere belangrijke metropolen, die onder de heerschappij van Rome terecht waren gekomen. Het was eigenlijk voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid dat er zo’n enorm wegennet was gebouwd. Door middel van dit wegennet en de uitgebreide scheepvaart konden mensen en goederen veel gemakkelijker verplaatst worden dan in de tijd voor de grote en uitgebreide Romeinse samenleving. Het ontstaan van de christelijke gemeenschap vond plaats in een uithoek van het Romeinse rijk. Toch heeft de boodschap van het evangelie via de Romeinse wegen en vaarroutes zich snel kunnen verspreiden over grote gebieden, net als een olievlek op het water.

Godsdienstvrijheid.

Godsdienstvrijheid was een kenmerk van de Romeinse samenleving en ook de overwonnen volkeren mochten hun eigen goden blijven vereren. Maar om dat men de politieke stabiliteit wilde behouden werd er ook van alle inwoners gevraagd de Goddelijke keizer te aanbidden. Die opgelegde Godsdienst kon een probleem vormen voor zowel joden als christenen, om dat zij de ene ware God wilden aanbidden, namelijk de God van Abraham, Izaäk en Jacob, de God van Israël. Maar uit de beschrijving van Dr. Otto J. de Jong in de ‘geschiedenis der kerk’, blijkt dat de Joden van de aanbidding van de keizer waren vrijgesteld.

Evangelie voor Israël

In eerste instantie werd het evangelie van Jezus Christus alleen door Joden aan Joden verkondigt. Eerst in Palestina/Israël en daarna ook aan de Joden die buiten het beloofde land hun domicilie hadden gevonden.

De eerste discipelen van Jezus zijn bij elkaar gekomen om dat zij door Jezus geroepen zijn om achter hem aan te komen, zoals gebeurde bij Simon Petrus en zijn broer Andreas.

Mattheüs 4:18-20.  

[18] En Jezus liep langs de zee van Galilea en zag twee broers, namelijk Simon die Petrus genoemd wordt, en zijn broer Andreas, het net in de zee werpen, want zij waren vissers. [19] En Hij zei tegen hen: Kom achter Mij, en ik zal u vissers van mensen maken. [20] Zij lieten meteen hun nette achter en volgen Hem.

Een belangrijk moment in de wordingsgeschiedenis van de christelijke gemeenschap is de uitstorting van de Heilige Geest. Een gebeurtenis die door Jezus was aangekondigd voor Zijn hemelvaart.

Johannes 16:13

Maar wanneer Die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij U de weg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken

Handelingen 1:4-5.

[4] En toen Hij met hen samen was, beval Hij hun dat zij niet uit Jeruzalem weg zouden gaan, maar de belofte van de Vader zouden verwachten, die u zei Hij van mij gehoord hebt; [5] want Johannes doopte wel met water, maar u zult met de heilige geest gedoopt worden niet lang na deze dagen.

Daarna begint het echte geestelijke leven en vormen de discipelen het lichaam van Christus op aarde.    

Mijn bronnen zijn:

De geschiedenis der kerk door Dr. Otto j. de Jong

ISBN 90266 0617 6

HSV. Herziene Statenvertaling.

1 + F1 +X1